top of page

Semi Zachte Vloeren - Vinyl

Vinyl vloerbedekking van nu wordt nog vaak verward met zeil. Vloerbedekking die in de jaren '50 en '60 populair waren vooral omwille van de prijs.
Vinyl is een chemisch product op basis van kunststof en bevat PVC (polyvinylchloride), vulmiddelen. De productieweg is lang en ingewikkeld. Het bestaat uit verschillende lagen die in de loop van het productieproces één geheel worden. De duurzaamheid van vinyl is afhankelijk van de dikte van de toplaag en de stevigheid van de onderstructuur en staat los van de volledige dikte, die is bepalend voor het comfort en de veerkracht. Een vinylvloer is een veerkrachtige vloerbedekking. Vinyl is in veel kleuren en dessins te verkrijgen, zowel imitaties van andere vloeren zoals tegels of parket. Ook ontwerpen waarbij figuren naadloos in elkaar overlopen zijn mogelijk.
De grote verscheidenheid in types en kwaliteiten maken het bijna onmogelijk om het daarover te hebben. Vinylvloeren zijn 100 % antistatisch, hebben een geluiddempend effect, voelt nooit koud aan. Het is ook een flexibel product en mede daardoor gemakkelijk zelf te plaatsen. Kan overal gelegd worden, ook in natte ruimtes en verkrijgbaar in vele dessins.
Een vinylvloer is zeer gemakkelijk in onderhoud. Wekelijks stofzuigen en regelmatig met een voor vinylvloeren bestemd schoonmaakmiddel dweilen volstaat. Vinylvloeren gaan lang mee, maar zijn minder duurzaam dan sommige andere vloeren. Het leggen van vinyl lijkt heel makkelijk. Toch wordt vaak gezegd dat dit nog moeilijker is dan het leggen van tapijt. Er worden namelijk hogere eisen gesteld aan de ondervloer. Deze moet altijd 100% vlak zijn. Oneffenheden in de vloer zijn bij vinyl veel sneller zichtbaar dan bij tapijt.
Als je goed met een tapijtsnijder overweg kan, is een vinylvloer makkelijk zelf te leggen, Maar voor een perfect eindresultaat en om ergernis en problemen te vermijden, is het toch aan te raden een vakman in te schakelen.
Voor toepassing in kleine ruimten tot ca. 12 m², wordt vinyl niet verlijmd. Bij deuren, dorpels en naden moeten wel de naden worden geplakt. Hier bestaat namelijk de grootste kans dat het vinyl ‘wegloopt’ of opbolt.
Bij intensief gebruik van de ruimte (bijvoorbeeld de woonkamer, hal of keuken), wordt het vinyl, voor het beste resultaat, altijd volledig verlijmd. In keukens (en andere natte ruimten) is het verstandig om de randen te verlijmen en het vinyl vervolgens rondom af te kitten. Hiermee wordt voorkomen dat vocht onder het vinyl terecht kan komen.

bottom of page